yxtaholms slott

Yxtaholm SlottPärlan Yxtaholms Slott är beläget mitt i Sörmland och är mjukt inbäddat i idyllisk grönska på en alldeles egen ö i Yxtasjön.

Huvudbyggnaderna är från 1700-talet, men slottet har anor från 1300-talet.

I ett nära samspel drivs här idag en komplett hotellverksamhet inramad av omsorg och eftertanke.

Vi erbjuder lyxiga väl tilltagna sviter, dubbelrum superior och standardrum där vi kan välkomna upp till 110 övernattande gäster. Vi är dessutom en mycket populär plats för bröllop och kan erbjuda optimala förutsättningar för att förverkliga en av livets viktigaste dag för Er på ett oförglömligt sätt.

 

Läge

Flen kommun, Södermalmland läns.

Kommunikation

Yxtaholms Slott är beläget mitt i Sörmland, i Flens kommun, endast en dryg timmes väg från Stockholm, Uppsala, Västerås, Örebro och Norrköping.

Service

Här drivs idag, i privat regi, hotell och restaurang med tillhörande konferensanläggning.

Här kan Ni njuta av den vackra naturen, harmonin och den goda maten som tillagas med kärlek och passion på lokalproducerade varor.

Historik

I skrift träffar vi på Yxtaholm som boplats redan år 1329, när dåvarande ägaren Lars Knutson nedtecknar sitt testamente; ”Curiam meam Yxta parochia medhellösu” – jag skapade mitt Yxta, skriver han. Boplatsen, som då bar namnet Yxta var belägen på fastlandet vid Yxtasjön och bebyggd av trähus.

Yxtaholm Slott 1

Foto: Peter Ortvik

1550 tar Nyköpings slottslän över ägandet av Yxta. Thure Jönsson Tre Rosor var dåvarande länsman. Gården övergår i privat ägo i slutet av 1500-talet och 1581 erhåller Sven Jönsson Lilje av hertig Karl, då på Nyköpingshus, rätt att uppsätta en sätesgård på Yxta.

Under 1600-talet blomstrade Yxta och ett nytt herrskapshus i trä byggdes på den, i Yxtasjön, utstickande halvön. Nu byter boplatsen namn, Yxta blir Yxtaholm. Genom seklen kom Yxtaholm att bli hem åt familjerna Ulfsparre, Liliesparre, Hägerstierna och Sparre.

1728 gick Yxtaholm i arv och kom att brukas av familjen Sparres barn. Ett av dessa, Beata Gustava, ingick äktenskap med den från Livland inflyttade Gustaf Nils Clodt. Det var under familjen Clodt´s ägo som Yxtaholm antog sin nuvarande form.

Åren 1750-53 rustas slottet för 78.890 daler kopparmynt. De tidigare träbyggnaderna ersätts av huvudbyggnad samt flyglar i vitputsat tegel. Till detta kommer det ståtliga stallet i tre våningar, lusthus, tvättstuga och orangeri. Samtliga byggnader uppfördes i tegel, bränt i den än idag befintliga tegelugnen, som sedan vitrappades.

Efter Clodt´s död pantsattes egendomen till Anders Tottie, som 1797 erhöll K. Maj:ts tillstånd att ehuru ofrälse övertaga säteriet som sin egendom.

FlygbildAnnan Vy

Foto: Peter Ortvik

Under 1800-talet har ägarna till Yxtaholms Slott växlat ofta. Nämnas kan familjerna de Geer, von Platen, Hamilton, Brehmer och Rettig. Vidare under 1900-talets första hälft; familjerna Ugglas, Bielke, von Rosen, Hoffman och Braunerhielm.

Förra ägarna Sveriges Arbetsgivareförening köpte 1948 Yxtaholm och rustade upp det ganska förfallna slottet i god stil. Yxtaholm kom då att användas som internat och kursgård. Hotellrum med bad, konferenslokaler samt matsalar iordningställdes och renoverades.

Idag ägs Yxtaholms Slott av Wonna I de Jong Schaefer och familjen.

 

Fritid och rekreation

Yxtaholms omgivningar ger goda möjligheter till rekreation och aktiviteter. Vi ger här nedan några förslag, några anpassade för grupper och några för Dig som enskild gäst.

På Yxtaholms Slott finns en av Sveriges mest unika samlingar av Calvados. Samlingen är också en av Europas mest exklusiva årgångssamlingar. Välkommen till oss för att smaka detta äpplets extrakt – en god Calvados.

Till alla våra gästers förfogande finns på Yxtaholms Slott:

– Bastu med jacuzzi, badbrygga i Yxtasjön, året om

– Roddbåtar – Bågskytte, Tennisbana

– Krocket, Pilkastning, Boule & Kubbspel

– Cyklar samt vackra promenadvägar

– Hästridning

– Golf